Witam
Napisałem na potrzeby fluxboxa malutki program (wymagający jednak `x11-misc/xdialog') do nagrywania obrazów płyt ISO.
#!/bin/bash # autor: nUmer # # Program do nagrywania CD,DVD - do działania potrzebuje Xdialog temp=`mktemp -t .burntmp.$$_XXXXXX` ||exit 1 temp1=`mktemp -t .burntmp.$$_XXXXXX` ||exit 1 cdrecord -checkdrive 2>$temp1 value=`grep -i 'using dev' $temp1|cut -d '=' -f 2|tr -d '.'` #START BURN x=1 while [ $x = 1 ] ; do { Xdialog --title $USER --no-buttons Delete --no-buttons --default-no -ok-label nagrywaj --cancel-label przerwij --fselect wybierz.iso 36 69 2>$temp case $? in 0) echo "OK pressed" ; ISO=`tail -n1 $temp` ; cdrecord -verbose gracetime=2 dev=$value speed=4 -sao driveropts=burnfree -overburn "$ISO" >> $temp & Xdialog -no-ok --tailbox $temp 40 60 ;; 1) echo "Cancel pressed." ; killall cdrecord ; exit 0 ;; 255) echo "Box closed." ; exit 0 ;; esac } done #END BURN rm -f $temp $temp1 ; echo " ... wychodzę." ; exit 0
Mam nadzieję, że się przyda.
Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2016.07.27 15:40:05)
Nie pamiętam kiedy ostatni raz nagrywałem płytę, ale może będzie kiedyś trzeba, to się przyda. Dzięki.
Mała uwaga techniczna:
cat $temp|tail -n1
wystarczy:
tail -n1 $temp
Dzięki azhag - poprawione.
Faktycznie, płyty teraz rzadko się nagrywa. Ja jedynie do VirtualBoxa potrzebuję.
Ale jak to bywa ze skryptami - w jednym pliku, przejrzyste jak ktoś zna basha - mi też się wydaje dość praktyczne rozwiązanie.