Witam!
jakby tu zacząć...ano prawdę mówiąc to sam nie wiem...udało mi sie zrobić laptopa... z trzech różnych złożyłem jednego..i teraz mam poważny problem..laptop działa niesamowicie sprawnie (compaq n800c) ale...działa sprawnie i wydajnie tylko po windowsem ;/ tutaj mój ból..ja, który windowsa nawet kijem nie tykam...jestem zmuszony do używania tego czegoś..dlaczego? ano...Linux nie widzi wbudowanej klawiatury...po podłączeniu pod usb klawiera działa, ale ta standardowa nie jest rozpoznawana.. ;/ i co ja biedny mam począć?
Jakieś pomysły? windows, dos, freedos, w biosie nawet działa..w grubie nawet mogę opcje edytować...natomiast już po przejęciu kontroli przez Jądro nic się nie da zrobić...Moja pierwsza myśl - klawaitura, ale w innych systemach działa, więc jest sprawna...druga - bios..ale już jest najnowszy jaki był dostępny...nie wiem co mam bidny począć...RATUNKU! nie chce być skazany na windowsa;/
Podłącz klawiaturę pod usb i skompiluj jądro wybierając wszystkie możliwe klawiatury. Jak kiedyś bawiłem się gentoo i konfigurowałem sobie jajko to wydawało mi się że widziałem w opcjach kilka różnych pozycji klawiatur.
Ostatnio edytowany przez que_pasa (2007.11.22 12:37:13)
Uruchamiając dowolne LiveCD Linuksa (płyta instalacyjna też takim jest), jeszcze przed załadowaniem jądra do RAM-u, można przekazać mu kilka parametrów. Ja się tam nie znam, ale być może któryś z nich rozwiąże Twój problem.
Chyba że klawiatura nie działa już wtedy. Ale jak piszesz, zawsze masz jakąś USB.
Kiedyś też miałem takie kłopoty z klawiaturą (ale nie na lapie tylko na zwykłym desktopie), ale to była wina klawiatury, nie systemu - to była jakaś bajerancka klawiatura multimedialna robiona specjalnie dla win'a. Z tego co pamiętam nie działała tylko w konsoli (w bios/winzgroz działało wszystko normalnie), zaś po włączeniu X'ów magicznie czasem znowu zaczynała działać.
Patrzyłeś może czy na jakimś liveCD działa?
Klawiatury różne w jajku gentoo są, ale w gentoo-sources są tylko dla sun'a type 4 and 5, DECstation/Vaxstation LK201/LK401, dla stareńkich klawiatur z IBM PC/XT, Newton keyboard i Stowaway keyboard. Nie sądzę, żeby pomogły, ale zawsze można spróbować.
Jak nie ruszy pod linuksem to może spróbuj *bsd, skoro nie chcesz windowsa (czemu się nie dziwię)
nie do końca mnie to wszystko satysfakcjonuje....
dzis wpadłem na ciekawy pomysł, am ożę towina tego, że ta klawiatura jest jakoś kombinowana na ps/2 ? możę linuks jako taki nie ładuje żadnego modułu do obsługi ps/2 dla klawiatury...poszukam jak wrócę do domu, bo w pracy do 21 jestem...tymzcasem obejrzę "menadżera czegośtam" w windowsie i zbaczę co on wykrył jako klawiaturę...moze coś się uda zrobić z tym fantem ?
Od zawsze korzystam z prawie standardowej (gdyż bezprzewodowej) klawiatury podłączanej przez PS/2 i nie miałem najmniejszych problemów z jej obsługą przez system operacyjny.
Niestety pudło.
dobra, ale to nie o to mi chodziło...
teraz jużmneij wiecej rozgryzłem problem..okazało się, że jakieśbłędy generuje CAPS-LOCK...hnmmm...czy jest możliwośćwyłączenia programowego go w jądrze ? ktośo czymś takim słyszał ? jak wrócę dziśwcześniej z pracy i będęmiał chwilę, to wyłączę go hardwareowo...to znaczy przetnęjego ścieżki...może to jakośpomoże...ale cośmi sięwydaje, że to wcale nie klawiatura, ale kontroler powoduje te błędy... ;/ wtedy jużnie za bardzo cokolwiek poradzę...
Jak nie uda mi sie uruchomić klawiery na linuksie, to ten laptop jest mi zbędny..przecież nie będęużywał windowsa....problem jest taki, ze nawet w windowsie wiesza klawiere po nacisnieciu cpasa....hmmm...a laptopik jest sliczny i nawet zadbany...i cichy....ehh...takie (r)zycie...
weee
nie ma to jak zapał po paru dniach szukania i szperania w necie, kombinacji z plytami partycjami i tak dalej dzis juz tego posta pisze z linuksa
ciesze sie niezmiernie, ze udalo mi sie w koncu uruchomic klawiaturke na linuksie
wee ;] no dobra, ide spac
mozna zostawic pare komentów, ale mozna takze temat juz zamknac
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
lepiej powiedz co zrobiłeś, może komuś się przyda
ano moze sie przyda
Laptop: compaq n800c / n800v / hp presario jakis tam... (to te same)
Error: podczas bootowania przy czerwonym napisie COMPAQ error 406 (chyba) : keyboard or system unit error.
Objawy: Klawiatura nie dziala w linuksie, w windowsie po nacisnieciu CPAS-LOCK przestaje dzialac, po wysjciu z hibernacji takze nie dziala...
Ratunek: Update biosu do najnowszej wersji ze strony hp.pl oraz wgranie najnowszego firmware klawiatury.
Teraz dziala idealnie, zadnych problemow, zadnych errorow, wszystko dziala...
pozdrawiam!